GTP-3, DALL-3, Stable Diffusion- μήπως η τεχνητή νοημοσύνη κλέβει την τέχνη μας; Η συζήτηση συνεχίζεται. Ορισμένοι καλλιτέχνες αρνούνται να παρεχουν δεδομένα για να μην τροφοδοτήσουν το τερας, ας μη μιλησουμε καν για πνευματικη ιδιοκτησια – μήπως ειμαστε λιγουλακι υπερβολικοι; Μήπως το AI είναι ακόμα ένας τρόπος να εμπλουτίσουμε την τέχνη κ τη ζωή μας; Εμπνευσμένα από το βίντεο-κόμικ δοκίμιο του bluThan AI Artists, προγραμματιστές και επιμελητές θα συζητήσουν το θέμα και ελπίζουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Ίσως. Θα παρουσιάσουμε επίσης και μερικά έργα τέχνης που δημιουργήθηκα με τεχνητή νοημοσύνη και αλλα fun facts σχετικά με την εποχή του διαδικτύου.
Θα ξεκινήσουμε την βραδιά με την προβολή του έργου του bluThan “Εμείς κ το AI” κατόπιν θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση πάνω στο τι έιναι τεχνητή νοημοσύνη, τι σημαίνει για την τέχνη, σε νομικό, τεχνολογικό και ηθικό πλαίσιο (βαριά πράγματα), τι σημαίνει για την ανθρωπότητα (thank you, our lord and saviour, chatGPT) κ στο τέλος θα περάσουμε σε ευχάριστες διαφημίσεις (όχι από σπόνσορες, γιατί δεν έχουμε λεφτά μάνα μου, καλλιτέχνα είμαστε) με παραδείγματα από τέχνη που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, και πρακτικούς τρόπους να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία ως καλλιτέχνα.
Τα συμμετέχοντα:
BluThan είναι ένα πολυδιάστατο καλλιτέχνα που έχει εργαστεί σε βίντεο, κόμικς, εικονογραφήσεις, ανάπτυξη ιστοσελίδων και τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστο κυρίως ως το ενα από τα 2 μέλη του πρότζεκτ, polycat haus, μια μίνι-φάρμα 3D εκτυπωμένων γατιών/ζώων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια αυτοάμυνας και άλλα.
Tända Lysa
Η Tända Lysa είναι glitch art καλλιτέχνιδα και χρησιμοποιεί την ΑΙ τεχνολογία ως δημιουργικό μέσο.
Δημήτρης Δούκογλου
Ο Δημήτρης Δούκογλου είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και εργάζεται ως εικονογράφος και σταντ απ κωμικός. Ασχολείται επίσης με την επικοινωνία της επιστήμης.
Ελενα Πουγγία
Η Έλενα Πουγγία είναι επιμελήτρια τέχνης και επιχειρηματίας που εργάζεται στη διασταύρωση τέχνης και τεχνολογίας. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Αθήνα και το Βερολίνο, έχει συνεργαστεί με καθιερωμένες γκαλερί και ιδρύματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΛΑΛΑ. Είναι επίσης διευθύντρια του Dataconomy, ενός από τα 10 κορυφαία περιοδικά & εκπαιδευτικές πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, και ιδρύτρια του Data Natives, της μεγαλύτερης κοινότητας data scientists στην Ευρώπη.
Guest εμφανίσεις θα κάνουν κ τα ΦΥΤΑ: FYTA (maybe present, maybe as AI)
Τα FYTA είναι ένα duo καλλιτεχνών που παράγουν εννοιολογική τέχνη και performance art με έδρα την Αθήνα. Το έργο τους σχετίζεται με την ελληνική ταυτότητα και τον εθνικισμό και συνδυάζει διαφορετικά μέσα και κλάδους λειτουργώντας κυρίως στο ευρύτερο πλαίσιο της υπερταύτισης, της queer πολιτικής και της αντι-ανθρωπιστικής τέχνης, ενώ στοχεύουν σε μια επιτελεστική αποσταθεροποίηση των εννοιών της αλήθειας και της φύσης/του φυσικού