Latin American and Caribbean video show

25 Σεπτεμβρίου, 2022 8:30 μμ

El Futuro es Infértil o no será: Μια βιντεοπροβολή από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Πράξεις Ι και ΙΙ)

Πράξη I
Καλλιτέχν*: Johan Mijail (RD), José Ramón Sahagún(MX), Addly Muff (MX), Yunuen Rhi (MX), Brendyzinha, Larissa Cemitério, Pe Ferreira Kelton Campos (BR)

Πράξη II
Sofia Moreno
P o r n A g a i n Vol. 1-Vol.2
2012-2022

Επιμέλεια: Sofia Moreno

Το ΛΑΛΑ σας προσκαλεί στο The Futuro es Infertile o no sera: A Latin American and Caribbean video show (Acts I and II), που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Την επιλογή των βίντεο έχει επιμεληθεί η resident καλλιτέχνιδα του ΛΑΛΑ Sofia Moreno σε συνεργασία με το s+s project project, ένα νομαδικό πολιτιστικό έργο που ενδιαφέρεται για το δίκτυο συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών που εξερευνούν, αναστοχάζονται και ανακτούν προσωπικά αρχεία.

Η Sofia Moreno (Coahuila, Μεξικό 1981) είναι διαθεματική καλλιτέχνις με έδρα την Πόλη του Μεξικού. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω του Chicago Cultural Center, της Participant Inc, του Hemispheric Institute at New York University και του Museo de la Ciudad de Mexico, μεταξύ άλλων. Το έργο της επικεντρώνεται στην αλχημική αλλαγή του σώματός της, εξυμνώντας και υποστηρίζοντας την τρανς κουλτούρα μέσα από την εμπειρία και την κοσμοθεωρία της και δίνοντας έμφαση στη βία που αντιμετωπίζουν τα φεμ τρανς σώματα στη Λατινική Αμερική. Διαπλέκοντας τη μεσοαμερικανική μυθολογία και την επιστημονική φαντασία TransNoir, το έργο της παράγει μια εικάζουσα πολιτική ταυτότητας που γεννιέται από το αρχαίο και το όχι ακόμα εδώ. Το στυλιζαρισμένο έργο της εξελίσσεται διαρκώς, ανακυκλώνοντας πρώτες ύλες από προηγούμενες περφόρμανς και εγκαταστάσεις σε ένα τελετουργικό περιβάλλον. Η Sofia Moreno είναι επίσης η επικεφαλής του έργου s+s.

Το El Futuro es Infertil o no sera : A Latin American and Caribbean video show (Act I) είναι μια έκθεση που συντάσσεται από πειραματικά έργα στο πλαίσιο ευφάνταστων και γοητευτικών κοινωνικών και συλλογικών πρακτικών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των σύγχρονων τεχνολογιών και του ατομικισμού, της διαδραστικότητας και της αισθητικής. @ Λατινοαμερικαν@ καλλιτέχν@ που παρουσιάζονται προσκλήθηκαν προσωπικά να συμμετάσχουν σε αυτή την έκθεση από την καλλιτέχνιδα Sofia Moreno επειδή τα βίντεο τους προτείνουν σύμπαντα που έχουν στοιχεία ψηφιακά, τραβεστί και αποκαλυπτικά. Με αυτόν τον τρόπο, @ καλλιτέχν@ αυτ@ δημιουργούν νέους τρόπους ύπαρξης για τ@ εαυτ@ τ@ς μέσω της επίκλησης σε νέες τεχνολογίες και της βοήθειας που αντλούν από αυτές, διαμορφώνοντας τέτοιες θέσεις μέσω της προσωπικής τελετουργίας, νέων ψηφιακών συμπάντων ή συσκευών που είναι ήδη εγκατεστημένες στη ζωή μας. Για να μην περιοριστούν από σταθερές και κανονικοποιημένες δομές, προτείνουν την υλοποίηση άλλων ταυτοτήτων μέσω της τεχνολογίας και έξω από τους κανόνες του κόσμου της τέχνης και του κινηματογράφου. Το El Futuro es Infértil o no sera είναι επίσης μια οπτική συνοδεία του δεκαετούς έργου P o r n A g a i n της Moreno, το οποίο εμφανίζει πάνω από μια δεκαετία ερωτικής κάθαρσης και αυτοαντικειμενοποίησης από το οικιακό και το ερασιτεχνικό. Το Act II θα παρουσιάσει τα δύο πρώτα κεφάλαια αυτής της εκτεταμένης σειράς βίντεο. Φέρνοντας σκηνές βαθιά οικείες σε μια μετασχηματιστική ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων που υπάρχουν έξω από την παραγωγή της ηγεμονικής οπτικοακουστικής γλώσσας, η Sofia Moreno μας μεταφέρει σε χώρους που έχουν χαραχτεί από πολιτικά θηρία pου είναι σε διαμάχη – αγανακτισμένα και ταυτόχρονα ενθουσιασμένα. Σε ένα φάσμα από οπτικοακουστικές εμπειρίες μέχρι επιτελεστικές και φαρμακολογικές τελετές, στο P o r n A g a i n οι θεατές θα γίνουν βιώσουν την αποδέσμευσης της ύλης και θα παρακολουθήσουν μια νεκρο-αισθησιακή ποίηση να ξεδιπλώνεται μέσα από την ανθρώπινη αισθητική.